LAVA

LABORATORY FOR VISIONARY ARCHITECTURE

LBBW IMMOBILIEN HEADQUARTERS

  • Client:
  • LBBW Immobilien
  • Location:
  • Stuttgart, Germany
  • Partners:
  • Werner Sobek; Transsolar Klima Eng.
  • Status:
  • Study 2008

ABOUT

Efficient in energy consumption, this innovative office concept is based on the findings of the research project, Office 21 by the Fraunhofer Institute. The building is divided both horizontally and vertically and interconnected via an atrium - the central communications heart of the project. An adaptive façade system allows light control, shading and energy optimisation and consists of movable circular discs with integrated photovoltaic elements

Team:

Chris Bosse, Tobias Wallisser, Alexander Rieck,

LAVAexteriorPerspective LAVAexteriorPerspective2 LAVAInteriorPerspective LAVAPhysicalmodel LAVASectionalrendering1 LAVASectionalrendering2 LAVAsitePlan OrganisationalDiagram
Back To Top
Design: Toko / Development: Damien Aistrope