LAVA

LABORATORY FOR VISIONARY ARCHITECTURE

POLYMER LABORATORY

  • Location:
  • Al Khobar, Saudi Arabia
  • Client:
  • Undisclosed
  • Status:
  • under construction
  • Size:
  • 15,000 m2
  • Partners:
  • Battle McCarthy; Fraunhofer IAO; RMJM / Wenzel + Wenzel

ABOUT

In collaboration with the Fraunhofer institute, LAVA developed a flexible office module that allows for various combinations of spaces and creates a new type of inspiring work environment in this four storey structure housing laboratory and administrative offices.

Situated across two adjacent plots within the master plan for a new industrial park, the building’s design aims to create its own context. The heavy polymer lab and the car park are located in a sunken area while the excavation material is used to create an undulated landscape around the site. The building is organised as a large rectangular structure forming an inner courtyard. While about 80 per cent of the structure is regular, the entrance is articulated by an auditorium and some offices protrude into the atrium space creating a more diversified appearance. Public functions are positioned diagonally within the atrium.

The building’s facade will become a showcase for the company´s technology and create a highly efficient insulation specifically designed to work with the local climate. It is composed of a 1 m deep layer of CNC-milled polystyrene with a plaster coating, articulated by a non-repetitive pattern of window openings. At the position of the windows, its depth is increased to keep the direct sunlight away, whilst the window sills are angled to reflect daylight into the building.

Exterior-viewkk-1-1 051boden3. 051boden4 051facade1 051facade2. 051facade3 051schnit 051styro 051wege. 051innen
Back To Top
Design: Toko / Development: Damien Aistrope