LAVA

LABORATORY FOR VISIONARY ARCHITECTURE

SEDUS OFFICE BUILDING

  • Client:
  • SEDUS Stoll AG
  • Location:
  • Dogern, Germany
  • Partners:
  • Teuffel Engineering; Transsolar KlimaEngineering; Our Urban Nature
  • Status:
  • Study, 2009
  • Size:
  • 5600m2 GFA

ABOUT

The design for the extension of SedusAG in Dogern, Germany was more than just another office development.

The radical permeation of inside and outside, and the resulting integration of natural phenomena rendered the experience more visual, acoustic and tactile. The building was characterised by a landscape-like quality of continuity, simultaneously offering a heterogeneous and locally diversified space; an enhancement of the floating, homogeneous spatiality of the Modernists. Nature is integrated in the building concept. A hybridisation of different structures generated natural spaces as identity-supporting elements in the daily work environment.

The floor plans were developed according to research conducted at the Fraunhofer Institute’s Office 21 project. The development of a “Place 2.5” concept was crucial in the overall design. Where “Place 2” was about normal office space characterised by a regular, Cartesian grid, ”Place 3” was all about recreational, off-time functions.

This organisational concept was translated into a regular grid structure with five green courtyards acting as mini green houses. Each courtyard had its own identity in colour and vegetation, letting multiple views and visual connections emerge throughout the building. These courtyards were built on a natural tessellation; a ‘voronoi’ pattern, which offers an optical counterpart to the rationally structured office space.

The design exemplifies the embodied values and beliefs of Sedus as an open, socially engaged, and responsible company.

Uploads/INTERIORENTRANCE INTERIORREDVIEW2 Lngsschnitt-3755 017ansicht3 017tragwerk 017Diagramm-Place-5 017Grundriss-E5 017Grundriss-E3-Dach2 017SE081214detailkk2
Back To Top
Design: Toko / Development: Damien Aistrope