LAVA

LABORATORY FOR VISIONARY ARCHITECTURE

GREEN CLIMATE FUND BONN

  • Client:
  • the Federal Government of Germany
  • Location:
  • Bonn, Germany
  • Patners:
  • Fraunhofer IAO, Fraunhofer Allianz Bau, Fraunhofer IGB
  • Status:
  • Feasibility Study 2012
  • Size:
  • 13.000 sqm

ABOUT

LAVA designed Germany’s bid to host the Secretariat of the Green Climate Fund [GCF] in Bonn.

LAVA’s design for the proposed headquarters is ‘an ecological model project’ and demonstrates LAVA’s motto: ‘green is the new black’.

The vision for international climate protection is realised in the design, with facades that are articulated according to building orientation, surfaces that integrate various means of regenerative energy production, photo-voltaics and bioreactors demonstrate the application of the latest technologies.

The building responds to the site to maximise the experience of its natural qualities. With a design inspired by the beautiful setting in the Rhine valley, and with curvilinear forms, natural light wells, roof top gardens and a large sunken terrace for the restaurant, the three level structure will comply with the latest energy and building ecology standards.

It features ‘environmentally friendly functional spaces that foster working productivity’, state-of-the-art technology, security controls, a visitor reception, auditorium, conference room, a canteen and underground car parking.

FINALLAVABonnNorthsideNEWwww.mir.no-copy 06Sitplan 07GCFExplosion FINALLAVABonnEntrancewww.mir FINALLAVABonnLibrarywww.mir FINALLAVABonnAtrium-www.mir.no LavaBonnHighCouncilv2Cars150dpiwww 05GCFSouthside
Back To Top
Design: Toko / Development: Damien Aistrope