LAVA

LABORATORY FOR VISIONARY ARCHITECTURE

STUTTGART 22 TRAIN STATION

  • Client:
  • undisclosed
  • Location :
  • Stuttgart, Germany
  • Partners:
  • Transsolar Climate Engineering
  • Status:
  • Study
  • Size:
  • 258,000sqm

ABOUT

As an alternative to the city’s Stuttgart 21project, which proposed to replace the existing inter-city terminal with a costly underground through-station, LAVA's Stuttgart 22 concept aimed to reuse the existing rail infrastructure while dissolving the barrier created by the railway tracks.

It comprised an intercity rail station, office and residential development, solar tower, with public green space. By meshing train-station with landscape, public-park, and urban city-centre, the heart of Stuttgart is opened up to 200,000 square metres of additional development opportunity.

Diverting costs away from the expensive underground station enabled funds to be re-invested in sustainable energy technology. With a vast solar-harvesting capacity and a landmark 200m solar chimney tower capable of generating enough electricity for the entire development, Stuttgart 22 was a world-leader in carbon neutral urban design.

091130Seite-2300dpi 091130Seite-4300dpi
Back To Top
Design: Toko / Development: Damien Aistrope