LAVA

LABORATORY FOR VISIONARY ARCHITECTURE

SöDRA TENNIS FUTURE TENNIS CENTRE

  • Client:
  • Södra, Välle Broar
  • Location:
  • Växjo, Sweden
  • Partners:
  • ARUP
  • Status:
  • Competition Entry, 2009
  • Size:
  • 4.120 m2

ABOUT

Today’s indoor tennis venue should provide light, openness and atmosphere.The proposed tennis centre consists of two parts: a sunken ‘nest’ of concrete walls, vertical or slightly angled, sheathing the court layout and a light wooden shell above, composed of short elements in a reciprocal structure. It includes three game courts, practice facility, gymnasium, instruction rooms, and support services.

Embedded into the landscape, the tennis venue becomes part of it, blurring the boundaries between building and nature. Slightly depressed within the enclosing environment reduces the surface area. The entire building is organised as a landscape within itself -everything is easily visible and open. All technical spaces are positioned at the edges of the courts and covered by grass roofs as a continuation of the landscape. Shells are highly efficient structural forms using a minimum amount of material, reducing both structure and cladding.

The proposed reciprocal system consists of short, CNC produced elements that can be easily mounted and is clad by a highly efficient cladding material. A translucent membrane covers the main roof with north-oriented openings to provide a maximum amount of daylight and consistent light levels throughout. At night and during long winters the building will appear as a large, warm lantern.

Using a design strategy of simultaneous control of many parameters, the future tennis dome will be a sustainable and efficient landmark, providing an exciting backdrop for future tennis action.

 

day2. 090914-PresentationPage48 day interior3 090914-PresentationPage50
Back To Top
Design: Toko / Development: Damien Aistrope