LAVA

LABORATORY FOR VISIONARY ARCHITECTURE

STORY FACTORY PARRAMATTA

  • Client::
  • Sydney Story Factory
  • Location::
  • Sydney Paramatta
  • Status::
  • Built 2018
  • Partners::
  • Glue Society, Derek Berents, Steve Lundy

ABOUT

LAVA has created a second visionary space for the Sydney Story Factory, a not-for-profit creative writing centre for marginalised young people. It transforms a heritage 1830s cottage - a former lolly shop - into a dream-like, fluid, continuous space for workshops and storytelling. 

The architectural concept was to connect the four separate rooms in the heritage building with a continuous ribbon, to promote creative thinking with non linear solutions. "Like pouring a bucket of creativity into the spaces, it flows throughout the rooms and splashes out onto the street."

The concept is realised with a series of free flowing timber elements that meander through the space and create seating, shelving, flooring and lighting. A light cloud in between the roof rafters and an infinity chandelier cut out of a single sheet of perspex add to the drama of the space and also enhance the flowing experience.



Back To Top
Design: Toko / Development: Damien Aistrope